Как се пише ефектно мотивационно писмо?

You may also like...

5 коментара

 1. Изобщо не смятам, че грешки 2 и 3 са грешки. Ако отчаян и готов на всякакви компромиси човек иска на всяка цена да получи някаква работа – да, може би е грешка да изтъква, че той самият има очаквания и изисквания. Обаче ако човек има оправдано професионално самочувствие и може много да даде, е в реда на нещата да каже и какво иска в замяна.
  Ако пък не го поканят на интервю, защото другата страна смята за нахално и нетактично кандидатстващият да има изисквания, по-добре и за двете страни е нещата да спрат дотук и да не си губят взаимно времето.
  Естествено, много важно е чувството за мярка. Масово хиперпретенции се предявяват от неопитни и некомпетентни хора, докато добри професионалисти нямат самочувствие.

 2. Майк Рам каза:

  Мариана, когато те поканят на гости, се смята за неприлично да започнеш да излагаш претенциите си какво да ти сготвят и в какъв сервиз да ти сервират. Затова и такива претенции съм ги описал като грешки. Невъзпитано е да се правят в този момент.

  Иначе, ти най-добре си го казала – номерът е в мярката 🙂

 3. Ако някой ме храни и пои без нищо в замяна, може да е невъзпитано да искам китайския порцелан и сребърните прибори от прабаба му. Обаче не става дума за това.

  Търсещият работа също е субект в тези отношения и не виждам защо трябва да се смята, че едва ли не му дават милостиня, като разговарят с него за бъдещите взаимоотношения. Ако един работодател или HR мисли така, аз лично не бих искала да имам нищо общо с него. И другите не съветвам. Все пак робството официално е отменено у нас. 😉

  Между другото, не говоря само теоретично. Имам в практиката си няколко случая, кога след заявени още преди първата среща очаквания от моя страна съм била избирана именно аз. Много пресен случай е, че другата страна прецени, че не може да ми даде за обявената работа това, което очаквам, и ми предложи нещо много по-добро!

  Трябва все пак да уточня, че при мен не става дума за трудови правоотношения, а за свободна професия. Затова (макар че не само заради това!) мога да си позволя да съм по-директна и да не крия, че уважавам себе си и времето си не по-малко, отколкото другата страна.

  Нещо встрани от темата – полето за коментар е ужасно малко и неудобно, затова не мога да си подредя мислите!

 4. Майк Рам каза:

  Мариана, наистина отиваш малко встрани от темата. В повечето случаи при свободни професии отношенията са малко по-различни и рядко се изисква изпращане на мотивационно писмо.

  В трудовите отношения мотивационното писмо е първата стъпка към опознаването на двете страни и неговата цел е действително да направиш добро първо впечатление. Продължавам да твърдя, че ако тръгнеш с поставяне на изисквания още в началото, няма да го постигнеш. Има си време и място за това.

  Колкото до дизайна сайта – признавам, че е доста остарял и плаче за нов. Надявам се скоро да ми остане време и за това 🙂

 5. Майк, наистина фрийлансърството ми е дало увереността, че не трябва избира само едната страна. Обаче според моя личен опит това напълно важи и за трудовите взаимоотношения. Мога да ти разкажа за поне 3 примера, в които аз съм била кандидат, и за много повече, в които съм била от другата страна. Някои от примерите са доста пресни, което ми подсказва, че отдавна не сме се виждали. 😉 Така че приключвам с коментарите по темата тук.

  А по въпроса за дизайна – ако няма да го сменяш скоро, може да се пипне съвсем малко и да се коригира в темата ширината на това поле за коментари. Наистина е доста трудно човек да се изразява смислено в прозорче с размера на квадратче от шахматна дъска. 😉