„Защо сте си сменяли работата толкова често?“

You may also like...

3 коментара

 1. Огнян каза:

  „И в двата случая моят категоричен съвет е да казвате винаги истината и да не лъжете. “
  Майк, естествено, е напълно прав, но има и един междинен вариант. Ако примерно сте сменили 6 работи за 5 години можете просто да махнете 3 от тях от CV-то, а останалите 3 да „разтеглите“, така че да обхванат периодите на махнатите. По този начин не се налага да си измисляте и да лъжете, а „просто“ спестявате цялата истина. Това, разбира се, не е най-коректното поведение, но понякога е наложително, един вид: „Каквото повикало, такова се обадило“. Нерядко се попада на HR-и, които отдават прекалено голямо значение на честата смяна на работата, без да обръщат внимание на „смекчаващи вината обстоятелства“.
  Ако обаче сте истински job hopper, то тогава с цел „излекуване“ е добре да се замислите за кандидатстване на някоя работа, където напускането не е особено лесно, примерно френския чуждестранен легион ;-).

 2. Майк Рам каза:

  Съветът на Огнян е наистина добър – аз самият също съм го практикувал на моменти, но е нужно да сте добър в комуникацията и все пак да се посъветвате със специалист преди да го приложите.

 3. Никола каза:

  Може би под „богата“ кариера Й.Й. има предвид упражняване на твърде различни професии, което написано в CV-то изглежда като липса на цел и последователност в професионалното развитие.

  Това се среща особено често в по-малките градове, където човек няма голям избор и работи каквото намери, за да може да се издържа.

  Ако пък напише само позициите, свързани с основната му професия, ще се отворят дупки в автобиографията му.

  Според мен, от CV-то би трябвало да се махнат всички работи под 1 година, които са далеч от професията. Дупки няма да се отворят, ако се посочват само годините без месеците.

  Дори да го попитат защо не ги е включил винаги може да каже, че не е счел за нужно да включва маловажни временни работи, които не говорят за опита му в професията.

  По-дълготрайните работи, които не са свързани с професията могат да се опишат като се изтъкват умения, приложими и в работата, за която кандидатства човек.

  Ако пък са съвсем различни работите и не могат да се изведат никакви приложими умения, тогава може да се остави хронологията с дупките, а накрая да се поясни, че в останалото време човекът е работил неща, които не са свързани с професията.