Сглобяване на пъзела: CV-то на новобранеца

You may also like...

12 коментара

 1. здраве каза:

  Ау,т ова винаги е трудно!

 2. Елена каза:

  Не че е трудно, просто не се знаят „правилата на играта“.

 3. Jaguar каза:

  Майк, много трудно ви се зарежда сайта – и началната страница, и препратките към цяла статия. Дали защото го отварям от чужбина?

  По темата: Добавете, че на заглавия като „CV“ или „Curriculum Vitae“ вече не се гледа с добро око, съдържанието и видът на документа ясно сочат, че става дума за СV. И още: на запад вече не е прието да се посочнат дата на раждане и семейно положение, както и да се прикача снимка. Работодателите и HR не обичат и странни шрифтове, както и разни украси, например рамки и полета с винетки.
  СV-то, дори да включва само образование и никакъв опит трябва да изглежда професионално – изчистено и структурирано.

 4. Майк Рам каза:

  Jaguar, не знам защо при теб се отваря бавно. Може наистина от чужбина достъпът да е по-бавен. Ще попитам хостинг-доставчика какво може да се направи по този въпрос.

  за заглавието съм съгласен – безсмислено е да се пише „CV“ – то си е ясно, но за снимката, възрастта или семейното положение – не съм. Това са американските опити работодателя да се защити от евентуално съдебно дело от страна на кандидата, че е отхвърлен на расов, етнически възрастов или семеен принцип, което си е чисто лицемерие (и от двете страни). Има много работа, в които е важно да се знаят тези неща и те винаги имат влияние върху решението на работодателя да те наеме Дори и да минеш „първата цедка“, на интервюто съвсем ясно ще видят, че си негър, или че си на 45 години – няма как да го скриеш.

  С останалите ти забележки съм напълно съгласен.

 5. Jaguar каза:

  Във Великобритания е същото. Не само, за да се защити работодателя, но и да се дадат равни шансове на кандидатите. Има специален закон (Equal opportunity Act, 2010), в който е уредена дискриминацията срещу кандидатите за работа. Така или иначе огромният процент от обяви за свободни позиции минават през агенции, много рядко са директно от работодател и това са позиции, които се обявяват само за кандидати вече работещи в конманията. Първата цедка е СV-то да се класира при HR на агенцията, после има кратко интервю по телефона, след това лично интервю отново с агенцията и чак когато е потвърден ангажимент за интервю със самия работодател, тогава можем да говорим за шансове. Предполагам, че липсата на снимка и лична информация като семейно положение всъщност дава шанс на кандидата да бъде оценен според образование и професионална квалификация, а не според външността си. Лично аз не съм някоя Афродита и няма да ми стане приятно ако съзнателно или несъзнателно агентът предпочете някоя Барби пред мен 🙂 Това в кръга на шегата, де, няма лошо да си рус. Уточнявам го само за справка на онези читатели, които смятат да кандидатстват на запад.

 6. Георги каза:

  Като стана дума за дата на раждане, какъв съвет бихте дали за токущо завършващ гимназията човек, имащ опит, но плашещ го това, че работодателите няма да гледат на сериозно на възрастта?

 7. Георги каза:

  Между другото, става дума за ИТ сферата, а токущо видях, че и ти работиш в нея, приемам съвети 🙂 По мое наблюдение частниците не залагат толкова на висшето, а по-скоро на опит и желание да се усъвършенстваш. Бъркам ли?

 8. Майк Рам каза:

  Георги, ти сам си отговаряш на въпроса с втория коментар 🙂

  Първо, няма от какво да се плашиш. Дори и никакъв опит да нямаш, моментът след завършване на училище е идеален за натрупването на такъв. Можеш да намериш работодател, при който да „чиракуваш“, да изучиш занаята, пък макар и срещу много ниско заплащане. За следващата си работа вече ще имаш опит 🙂

  Второ, наистина има области, където можеш да докажеш способностите си и да те вземат на работа, независимо от липсата на диплома или сертификати.

  Така че, няма от какво да се страхуваш, трябва просто да си направиш план и да го следваш.

 9. Desi каза:

  Наскоро водих спор дали в cv трябва да се пише, че имаш шофйорска книжка и къде? Става дума за IT работа, понеже често се налага както можеби и сам знаеш да се оправят проблеми наляво, надясно и може би би било от полза да се знае?

 10. Майк Рам каза:

  Деси, може да се постави тази информация, но някъде в края на сивито. Шофьорската книжка по принцип не е от съществена важност за ИТ работата, така че няма смисъл да се изтъква, освен ако работодателят изрично не е указал, че изисква това от кандидатите.

 11. „“Ако имате трудов опит, но той се ограничава до барман, сервитьорка и крупие, желателно е да не ги включвайте в CV-то си. Уменията, които сте придобили по време на този свой опит, можете да изброите в графата „Допълнителни умения““––––––ами аз нямам НИКАКЪВ СТАЖ И ОПИТ. Имам 2 висши образования обаче стаж и опит нямам. И не сме имали нищо по време на следването. Какво да напишем тогава в полето ТРУДОВ СТАЖ??? Трябва да е празно…? Аз ако ме бяха взели барман и имам опит като барман с удоволствие ще го напиша в полето трудов стаж. Защо да не се напише, ако хората са работили само такова? А аз като нямам и такова, и нямам първа работа а съм вече на 27 г? Какво да напиша в полето ТРУДОВ СТАЖ за да ме вземат? Трябва да излъжа тъй като не мога да напиша нищо. А аз немога и да лъжа. Какво да направя тогавва?

 1. 19.12.2012

  […] съветва Майк Рам в блога си Нова Работа в статията Сглобяване на пъзела: CV-то на новобранеца […]