Търся си работа

You may also like...

7 коментара

 1. Николай каза:

  И от другата страна има проблеми.
  Заглавие на обява от сайт за работа:
  Бизнес мениджър(ка) с техническо образование

  Мениджърка не звучи много добре…

 2. Мая каза:

  Напълно в духа на „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“ и „Ако не знаеш накъде си тръгнал, никъде няма да стигнеш“, но е абсолютно вярно.
  Благодаря за поста Майк :).

 3. Напълно съм съгласен с автора на поста. Аз също не един път съм получавал по един или друг начин съобщения от рода „Търся си работа“, „Ще ми намериш ли работа“ и т.н. Но автора на статията много ясно си описва как и какво трябва да се направи за да се намери наистина добра работа. И всеки уважаващ себе си човек би се постарал за това, няма как предложение за добра работа да ти падне от небето (говоря за средностатистическия работоспособен човек, а не за връзкари) . 🙂

 4. Милинка каза:

  Това е много добре и най-вече вярно! Но какво да направят хората като мен, които искат да работят нещо, от което все още не разбират, защото не им се е дало възможност да трупат опит? Хората, които учат или завършват, но не им се дава възможност да практикуват, защото на повечето работодатели не им се занимава с обучение (те искат веднага да се възползват от наетия работник без да влагат в него предварително). Нещо в цялата система е сбъркано… Аз мога да напиша страхотно мотивацационно писмо, да изтъкна в автобиографията си всичко, което притежавам и ще се хареса на бъдещия ми работодател, но ще липсва години опит (което в днешно време е такъв огромен минус, че всичко друго бледнее)… Как да намеря работата, за която мечтая, когато нямам нито час опит!

 5. kalin каза:

  страхотен пост Майк, както обикновено

 6. Майк Рам каза:

  У нас не само системата е сбъркана, а и мисленето ни. Ако искаш да придобиеш опит, на запад има най-различни механизми, които младите хора прилагат, но тук не се сещат за тях. Например, можеш да работиш някъде като доброволец – опознаваш добре работата, печелиш нови приятели, трупаш професионален опит. Единственият минус е, че ти плащат малко или никак. Ние обаче сме хитри и без пари не работим.

  Има и други форми – стажове, бригади и т. н. Тук въпросът е какво целиш – дали наистина искаш да натрупаш полезен опит, или искаш да печелиш пари? Ясно е, че повечето фирми търсят готови специалисти, които няма нужда да бъдат обучавани в нищо – те всичко си знаят и всичко си могат. Това е обяснимо – повечето работодатели не искат да инвестират в обучение на своите служители.

  Но има и такива, които биха погледнали на вас като на инвестиция и когато сте съвсем в началото на своята кариера, трябва да се обърнете към тях. Да, те не са много и се намират много по-трудно, но все пак не е невъзможно. Важното е възможно най-ясно да предадете своето послание, че търсите преди всичко да придобиете опит. Тогава „правилните“ работодатели ще ви чуят.

 1. 25.03.2011

  […] Търся си работа […]