Съкращения по време на криза. Част 1 – намаляване на разходите

You may also like...

7 коментара

 1. Сашка Таскова каза:

  Напълно съм съгласна. Паническото съкращаване на хора може да има краткосрочни ползи, но със сигурност често има и дългосрочни вреди.

 2. Божо каза:

  У нас има допълнителен проблем, че и бизнесът ни не е като хората.

  Конкретен пример от една фирма.
  Винаги (и преди кризата) са назначавали хора на пробен срок, с обещание за добри заплати след като изтече. Обаче срокът минава, заплатата си остава същата и човекът напуска.

  Фирмаджиите разчитат на това, че винаги има млади хора, търсещи работа.

  Назначават нов на минимална заплата, съответно и на минимални осигуровки.

  А това, че току що са обучили кадър, който ще отиде готов при конкуренцията не ги притеснява.

  Може би защото се държат на пазара на съответната услуга, която вършат с връзки, а не по заслуги.

  Съответно и сега, кризата е идеално оправдание на много „бизнесмени“ да плащат мнинимални заплати, като заплашват със съкращение недоволните, без да се вълнуват от отношението и лоялността на подчинените си. (Ясно е, че личните им проблеми въобще не ги интересуват)

 3. Със сигурност съкращаването на разходите може да започне от другаде – намаляване на режийните, намаляване на разходите за външни услуги срещу поемане на работата от персонала, намаляване на командировките и разходите за пътувания чрез виртуални конференции и др.

  Проблемът е може би в това, че в много от фирмите заплатите и осигуровките представляват най-голяма част от разходите и затова обикновено се тръгва оттам…

 4. dimiman каза:

  Дори и Тойота обаче съкращава!!!
  Не само това: не кризата води до съкращения на работни места, а затруднената икономика и свиващите се пазара водят до съкращения, които водят до все по-задълбочаваща се криза. Гаранция – всеки бизнес първо е съкратил всички възможни разходи и най-накрая съкращава хората.
  Бизнес като работодател не е магазинче на центъра с две продавачки – това си е самонаемане. Бизнес е Белла, Дерби, Сторко и подобни, а не малки магазинчета за дрехи.

 5. криза каза:

  Тойота видяхте ли какво билборди са пуснали, един с ръкавици пипа знака внимателно… 3 дена не мога да схана, за какво иде реч… някой ако може да ми обясни?

 6. Отървала се каза:

  Ровех си нещо в гугъл и попаднах на вашия блог. Статията ми напълни душата 🙂 Там е работата обаче, че на големите шефчета никой никога не им търси отговорност, а те по всякакъв начин си измиват ръцете: всичко е извън тях – виновна си ти, защото не вярваш; виновна е Пенка, защото не ходи на срещи и не продава активно; виновни са всички, защото ми продадоха неефективен бизнес. А никой не попита шефа какво направи ти, за да се стигне до тук! Мислех си, че шефовете поне носят отговорност.

 1. 14.10.2010

  […] Съкращения по време на криза. Част 1 – намаляване на разходите […]…