Новата парадигма в търсенето на работа

You may also like...

6 коментара

 1. Много мъдра мисъл – „Защо тогава очакваме да ни плащат добри пари за нещо, в което ние не сме добри?“ Харесва ми идеята за това.

  Но не съм съгласен с мотива за желанието и възможностите.

  Има много области, които са интересни на човек, но са трудно обхватни и изискват години опит. Под ‘години’ разбирам над 5-6 години истински, реален опит, за да ‘навлезеш’ в нещата. Това не означава, че през първата петилетка ти си ненужен или работиш с нежелание. А просто се ошлайфаш, рутинираш, градиш практики и качествен модел на работа. Виждал съм пианисти в по-скромни заведения, които не са модел за подражание, но въпреки това се мъчат, учат се, тренират се и искат да са ‘слушаеми’ – просто за самата кауза. В момента част от технологиите, с които работя, са относително непознати за мен и отнемат повече време – но въпреки това прекарвам и свободното си време за тях, защото проявявам истински интерес и бих ги опознал с удоволствие 🙂

  Трябва да се погледне и от тази страна на монетата.

 2. napster каза:

  Ами да, това с двата списъка ми харесва.
  Трябва да го направя.

 3. Svetlio Blyahoff каза:

  Статията ми хареса, това със засичането на интереси и способности е добра идея.
  Аз обаче, съм на мнение, че за да откриеш какво ти е на сърцето трябва не само да ги мислиш тези неща, а и да изпробваш доста.
  Моят съвет е, това време да бъде по време на студентството, защото тогава лесно се започва нова работа (поне до сега беше така), а и лесно можеш да се откажеш от работата, като се извиниш с много изпити (аз лично не съм го правил, но познавам такива хора).
  Трябва да експериментираш известно време, защото понякога човек не е напълно наясно със себе си и само опитът може да покаже.

 4. Майк Рам каза:

  Напълно си прав, че точно по времето на студенстването и в началото на трудовата кариера е най-подходящото време за експерименти и проучване както на възможностите за реализация, така и на собствените си интереси и стремежи.

  Не, че не е възможно и на 40 години да смениш радикално професията си, но е особено мъчително – поне моят опит сочи това 🙂

 5. pumukle каза:

  Moже би това със списъците е добра идеа, но мисля, че човек в живота си се преоткрива много пъти и се случва така, че нещата, които си мисли, че мрази или че не му се отдават в един слънчев ден разбира, че му доставя удоволствие и му е интересно. Така,че винаги в живота има първи път и мисля че човек трябва да опитва, за да преоткрива себе си и да се учи от живота и от всяка една работа. Възможно е да е мъчително да си смениш професията, защото повечето работодатели, а и мисленето на цялата ни нация е, че след 40г. вече не си толкова гъвкав (но, по-опитен психологически) така както на 25г. например, и защото мисленето е че краят на човешкият живот е примерно до 60г. и какво може да е очаква от такива хора?!

 6. Майк Рам каза:

  Разбира се! Това с преоценката на качествата и преоткриването на себе си е действие, което трябва да повтаряме по-често, а не само веднъж. Аз така преоткрих нови неща за себе си на 39 години и смених професията си, а сега съм на път да го направя отново.