Фирменото обучение в България никакво го няма

You may also like...

10 коментара

 1. napster каза:

  Всичко за обученията, което е написано в статитията е в български стил. Тук не се гледа да си обучаваш персонала(да хвърляш пари на вятъра), а да караш персонала да ти работи като вол за малко пари – нали.

 2. Майк Рам каза:

  То това му е тъпото на този подход, че хората работят като волове – хем по много, хем без да мислят. Ако ги обучиш, могат да работят и като хора – с мисъл в главата.

  Аз мисля, че така е много по-ефективно, но явно мнозинството от нашенските мениджъри имат друго мнение.

 3. ии каза:

  от друга страна, една фирма/компания с подобни размери (50 – 250), все се е научила по пътя докато се е разраствала, че трябва да инвестира в обучението на хората. а при подобни размери, все по-малко можеш да си позволиш да не го правиш, ако имаш ясни дългосрочни планове за работа.

  иначе обяснението едва ли е еднозначно. има ги всякакви

 4. napster каза:

  Да така е, но както добре знаем всеки гони бърза печалба и не иска да инвестира във време за обучение на персонала. Поне в България е така.

 5. Поли Козарова каза:

  Съотношението големина на фирмата / инвестиции в обучение може и да е подобно на нашето и в други страни. За малките фирми и средствата, които могат да отделят и времето, през което служителите ще липсват, са пробемни:)
  В чужбина това се компенсира с програми за e-learning, но у нас още няма много подобни възможности, а и нямаме такива навици.

 6. Поли Козарова каза:

  Като един добър коментатор, продължавам да си говоря сама…

  В Германия по въпроса как да подпомогнат малките фирми за повишаване квалификацията на персонала ли мислят и браншовите асоциации – там има разнообразни обучения по мениджмънт, маркетинг и специализирани по професии, специално насочени към SME.

  Тук ръководствата на асоциациите имат една основна грижа – как да трансферират контакти и възможности към фирмите си. Пардон – забравих, и как да съберат членския внос:)

 7. Поли Козарова каза:

  Последно включване – относно ангажимента на държавата за обучение на малки предприятия…

  Ето един много интересен линк от сайта на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия – http://www.sme.government.bg/IANMSP/story.aspx?id=112

  В тази агенция работят 250 човека, чиято основна грижа е малкият бизнес… Малкият бизнес им плаща заплатите…

 8. Майк Рам каза:

  Зависи и от вида на обучението, неговото времетраене и цена. Но преди да потърсим отговорност от шефове, браншови организации и правителството, си мисля, че всеки човек трябва да погледне себе си.

  Моето наблюдение показва, че изключително малко хора биха инвестирали в собственото си обучение, дори и да имат парите. Просто сме научени да чакаме на другите, както с много други неща.

  Но тук, доброто обучение ни дава сериозно предимство както в намирането на работа, така и в издигането по кариерната стълбица.

 9. e-learning или онлайн обучението е един от начините на фирмено обучение . И най-малката фирма ще може да си го позволи, предимства: не се губи време от производственият процес и малките разходи. Да се ходи на лекции не е много удобно, пътувания, командировъчни, загуба на трудови часа, кой внимавал кой не, няма гаранция, че ще запомни нещо.
  Като в онлайн обучението по всяко време ще може да се върне към лекцията.
  Имам разработена система за тази цел, търся лектори !

 1. 04.09.2012

  […] P.S. Малко факти. […]