Масовото запознаване с колегите – един ненужен ритуал

You may also like...

5 коментара

 1. Хороскоп каза:

  Някои фирми целят точно това – да стресират от първия ден 🙂

 2. Maya каза:

  Вярно е, че човек едва ли би запомнил имената, че дори и физиономиите на всичките си нови колеги и подобно представяне би го стресирало допълнително. От друга страна е добре всички да разберат, че се е появил нов колега, как се казва и в кой отдел (подразделение) ще работи. Това естествено може да се направи и по доста по-приятен и нестресираш начин. Бих се радвала, ако споделите идеи.
  Например, съвсем наскоро бях много приятно изненадана от подхода, който се възприе в нашата фирма. „Масовото“ запознаване бе чрез мейл до всички, като се обявява за появата на нов човек във компанията и се използва случая да му се пожелае успех. Така хем хората са информирани, хем новият човек е удостоен с внимание, хем не се налага да запомни всички колеги. Личното запознаване се свежда до пряко свързаните с първоначалните му задачи колеги, а останалите запознанства стават постепенно. От друга страна, останалите хора не се чудят коя е тази нова личност, дали е колега или клиент, знаят дори как се казва и е по-лесно да прескочат първоначалните неудобства при запознаване.

 3. Николай каза:

  Да, това беше правено и при нас в старата фирма. Обаче там проблема се състоеше, че имахме офиси в 4-5 страни и нямаше как новият служител да се запознае лично с всички :).

  Иначе честно казано е много добър подход.

 4. Ivan каза:

  Според мен този ритуал си е повече от необходим и полезен – от една страна помага за icebreaking както при новия колега, така и при останалите, а от друга дава увереност в хората, че всичко е прозрачно и ясно. Обявяването на нови колеги по мейла е добро допълнение, но то не трябва да се противопоставя на срещите очи в очи. Като допълнение на това може да се прибави и пускането на новина за новия служител със снимка на вътрешния корпоративен портал и добавянето му в Who is who ако се поддържа подобна страница.

 5. Майк Рам каза:

  Ivan, не казвам, че новият служител не трябва да се запознава с колегите, а че това не е необходимо да става с всички още първия ден. Постепенното навлизане в работата и постепенното запознаване с колегите е по-добрия подход, особено там, където са концентрирани много хора в един офис.

  Много е важно останалите служители също да бъдат информирани и в последствие запознати с новия човек. В този смисъл, твоите допълнителни идеи са много добри.