Видео резюме – има ли такова животно?

You may also like...

8 коментара

 1. mgoranova каза:

  Виждала съм българско видео CV в jobhunter.bg, резюмето е на Петър Васев. Доколкото разбрах от видео резюмето му той търси реализация в сферата на HR-а, може би затова е избрал тази форма на реклама! За да покаже, че е иновативен и уверен човек. Не мисля, че това би било приложимо за хора със други професионални интереси. Накарайте един IT специалист да се снима например.

 2. Майк Рам каза:

  Изготвянето на видео резюмето не е голям проблем. Ако не си достатъчно талантлив или нямаш необходимата техника, има фирми, които могат да го направят за теб (поне в Щатите).

  По-важният въпрос е дали някой го гледа въобще и как се оценя нещо, което излиза извън общоприетите рамки.

 3. erothy каза:

  Не мисля, че причината за многото критики към видео резюметата, е липсата на време. Не може да търсиш човек и да нямаш 5-10 минути време да отделиш на някого. Несериозно звучи. Освен това несериозно ми изглежда и всеки да се подхлъзва по тази мода. Според мен най-големият минус на тази форма на изява, е изключителната трудност при съпоставянето на отделните кандидати.

  Гледала съм доста видео резюмета (не български) и честно казано са ми доста интересни. Хората са искрени, показват си хобитата. Ясно е, че е по-релевантно за определени позиции (в сферата ма продажбите, рекламата, ВО, изкуството, дизайна…).

  Тъй като съм много любопитна, прегледах резюмето на г-н Петър Васев, който (да ме извинява много), ама е егати (пак съжалявам) дървото. Изкуствено, сладникаво, клишета… Отегчих се!

  Та, в обобщение, видео резюмето за мен може да е само плюс, като приложение на стандартната автобиография. Нещо като това да добавиш личния си сайт или блог. Не е 100% сигурно, че потенциалния работодател ще намери информация, която ще му послужи, но знае ли човек… Може пък да станете симпатичен на някого…

  Моята препоръка към тези, които решат да си правят подобна видео визитка, нека да са максимално искрени и истински. И без това автобиографиите са пълни с клишета, нека поне образа Ви да не се опорочава. Като бонус препоръчвам във филмчето да се добавят кадри с някои, които да ви препоръча (референции) – бивш шеф, колеги, че дори и съпруг/а.
  😉

 4. Майк Рам каза:

  Erothy, аз си представям точно обратната реакция: „Този е толкова некадърен, че даже заснел жена си да го рекламира“

  Какво ще кажеш?
  Аз мисля, че у нас все още се поощряват и ценят тези, които не се отличават от множеството. Тези, които изпъкват, са опасни и назначаването им крие рискове (като например да ти пожелаят стола), затова и се избягват.

  Видео резюмето, като оригинална форма на себеизтъкване, може само да увеличи шансовете на кандидата да бъде отхвърлен. Поне в България, смятам, че е така.

 5. Петя каза:

  Мисля , че едно виедо резюме може само да помогне при избора на кандидат за работа.Това е начина накой да представи себе си , свотие интереси, хобита и очаквания.В по-напредничевите страни това отдавна се прави и на никого не му идва на ум дори да прави коментари дали някой е дърво или не.Според мен е важен факта , че и в България е открита възможност човек да представи себе си по този необикновен засега начин.А дали един IT специалист ще се снима, зависи от търсенето.Ако има добра перспектива за съответния специалист и видео резюмето е задължителна форма за кандидатстване от страна на работодателя със сигурност ще трябва да се заснеме, в което не виждам нищо лошо или невъзможно…..

 6. erothy каза:

  Много ясно, че ще бъде отхвърлен, особено ако не престава да повтаря: „Страшно съм мотивиран, обичам да уча, желая да се реализирам…“ и прави това с вид на човек, който е глътнал преди малко бастун… бла бла бла… последният да затвори вратата…

  Аз имах нещо друго предвид, заради едно конкретно резюме, което гледах доста отдавна и май още си го спомням (значи е изпълнило предназначението си).

  Нека го разкажа накратко (да, бе):
  Качеството – малко под средното – проста уеб камера, но с добър микрофон. Човекът се вижда от гърдите нагоре, очевидно се снима от собствения си PC/лаптоп (залагам на 2рото).
  „Аз се казвам Джон Смит (примерно). Имам МБА от Харвард (не си спомням, ама беше някакъв велик университет, на екрана се появява диплома в рамка, вижда се ясно, сваля я). Имам опит в АБВ и РСТ, но не говорете с шефовете ми за мен… по-добре потърсете хедхънтърите, които ме отмъкнаха оттам… Но ще ви покажа все пак двама колеги, само защото са симпатични (видеото прекъсва, появяват се последователно двама човека, всеки казва по нещо за Джон, няма клишета, има и резки изказвания – „Не се работи лесно с него докато не свърши бейзбол лигата, но щом свърши и той изпрати децата еди-къде-си – става чудесен човек!“, „Копелето е най-добрия финансов анализатор на на изток от еди-къде-си“, пак нещо превключва и се появява Джон, прави физиономия тип „кво да ги правиш“ и продължава)
  Това е единственото същество, което ме обича истински (вдига едно кученце пред камерата, джаф-джаф, смъква го). А това е човекът, който ми готви (мърда явно целия лаптоп и се появява жената, която реже зеленчуци и прави физиономия тип „мъже, кво да ги правиш“ и му праща въздушна целувка).
  После казва още нещо (не си спомням, нещо за борси и показатели и ударите, които е направил) и приключва със: „Не забравяйте, аз съм в официалния фенклуб на еди-кой си и винаги имам билети под ръка.“ (с мазна физиономия показва 4-5 болета) После се чува зад кадър „Скъпиии, вечерята е готова…“, Джон поглежда съзаклятнически към камерата и я изключва.

  Е, все пак за САЩ става въпрос. 🙂 Посланията бяха ясни – човекът се труди, постига професионални успехи и не е много много морален (това се цени в САЩ), има си и семейство и личен живот обаче. Освен това, въпреки че беше далеч от представата за атрактивност, ми стана много симпатичен с тънкото си чувство за хумор и това, че не се взима насериозно. 😉 Е, Едва ли някой китаец би се впечатлил :P, какво остава за саркастичните българи…

 7. GR8 каза:

  Ами вижте, ако няма кой да гледа видео CV-то, то значи тази компания няма такава голяма нужда от иновативни и амбициозни хора. Може би трябва да се замислим, дали такава една компания е подходяща за нас, ако попадаме в тази група.
  Все ще се намери някой, който да хареса подобен вид представяне, и това най-вероятно ще е компанията която търсим.
  Може би съм повлиян от материалите с най-добрите пезентации, но смятам, че едно CV може да се направи и в подобен вид. Това ще показва донякъде и презентационните умения на кандидата, което би било полезно за работодателя.

  Поздрави!

 1. 14.07.2008

  […] е видео автобиографията и каква е ролята и в търсенето на […]