Цяла заплата за половин работен ден?

You may also like...

10 коментара

 1. Anonymous каза:

  аз бих опитал да се „спазаря“ с Албърт за 2 по-висока заплата, но да е на цял работен ден

 2. Mike Ramm каза:

  т.е. и ти гониш максимална експлоатация?

 3. Anonymous каза:

  да но ще си заплатя за нея.Наемането на един такъв човек може да има както позитивен така и негативен ефект за останалите във фирмата.

 4. Anonymous каза:

  такъв човек – аут от фирмата.
  да ходи да се напушва с другите хипита..
  не един съм виждал с подобни претенции, нищо ново под слънцето..

 5. Николай каза:

  Зависи от гледната точка. Ако си от страната на Албърт /служител, консултант, такъв който взема пари/ – да определено е заслужено да взимаш парите за работата, а не за времето, коетоо стоиш във фирмата.

  От гледната точка на Шефа /такъв, който дава парите/ – определено ще иска Албърт да работи по цял ден, въпреки, че това не значи, че той ще работи 200%. Със сигурност пича ще почне да ходи на кафета с колежките, ще си чете новини, ще си браузва и т.н. Ама от гледната точка на шефа контрола си е контрол.

 6. Боби каза:

  Аз смятам, че това е много „наболял“ проблем в съвремменият мениджмънт. Повечето шефове изобщо незнаят какво е мениджмънт, независимо къде и какво са завършили.
  Ако имах възможността да наема Албърт на работа бих го наел. Все пак мениджърите са тези, които преценяват и подбират персонала си. Присъствието на подобен човек във фирма ще е стимулиращо, както за работата на всеки поотделно, така и за колективната работа. Ще попитате защо? – Ако този Албърт докаже, че е способен да се справя с работата си за 4 часа, много би вдигнал „летвата“ за всички работници и служители! Всички ще се стремат да постигнат неговото работно време и заплата, с което производителността на труда ще се увеличи двойно и ще се постигнат по-голям брой цели във фирмата. Но да незабравяме, че всички нямат този потенциал да са толкова производителни и по-голямата част от борещите се за подобен тип работно време ще се откажат, с което се запазва 8 часовото работно време и пак ще има такива, които да си работят на пълен работен ден! С което, като цяло ще се увеличи производителността на труд във дадената фирма, защото винаги има някой който да гони постиженията на Албърт!
  Друга причина да не се наеме човек като Албърт е страхът на мениджърите, той да не се окаже по-добър от тях и да ги засенчи.

 7. Майк Рам каза:

  Боби, напълно споделям твоето мнение. Има, обаче, още един потенциален негатив да наемеш човек като Албърт – може колегите му, които не могат да достигнат неговата производителност, да го намразят, с което да се развали целия колективен дух и оттам косвено да пострада производителността на целия екип.
  Според мен е добре такъв човек да се назначава на работа, която не изисква постоянно да стои в офиса и да работи заедно с другите колеги. Например, позиция, която изисква повече общуване с клиентите на тяхна територия.

 8. Therisa каза:

  Здравейте,

  И аз като този Албърт си изпълнявах задачите на 100% с отлични резултати, при това до максумум 12 на обед – т.е. за половин работен ден. После ме натовариха с още толкова работа – в началото ми беше малко трудно, но после свикнах и пак се справях до обед. Имайки предвид, че работя в областта на международния транспорт аз имам определен брой камиони, на които да намеря товар и за това е много лесно измеримо дали съм си свършила работата или не. Така ако аз на ден товаря 30 камиона, колежката товари 5, а взимаме еднаква заплата.
  Според мен всичко е въпрос на организация на работния ден – да си подредиш приоритетните задачи, да не си губиш времето с пиене на кафе в офиса и пушене на всеки 30 мин. например.
  В крайна сметка с шефа ми – за когото мога да кажа само хубави неща 🙂 – се разбрахме да работя от вкъщи, като ползвам достъп до сървара, имам факс, телефон и т.н. и да върша 1/2 от работата – на 1/2 заплата. Естествено се съгласих – сега товаря 10 камиона в периода от 8 до 10 сутринта и после имам предостатъчно време, което ползвам за нов езиков курс например. Със сигурност моят ъпгрейд ще влезе и в полза на компанията, за която работя 🙂
  Според мен повечето „мениджъри“ в България се взимат прекалено на сериозно, толкова че понякога стават повод за подигравки между подчинените им. С времето се нагнетява едно напрежение в офиса, което в крайна сметка води до намаляване на продуктивността на офиса като цяло.
  А да и да не забравя да споделя, че съответно никой от колегите не ме харесва,за това че работя от вкъщи, но това си е техен личен проблем.

  Тери – 23 год.

 9. Майк Рам каза:

  Тери, това е много интересен пример. Радвам се за теб, че благодарение на собствената си упоритост и пробивност си успяла да постигнеш това. Да, по-мързеливите винаги ще ти завиждат, но това не бива да те спира по пътя напред.

  Пожелавам ти успех и занапред!

 1. 02.10.2007

  […] вчера публикувах моите размисли върху статията на Steven M. Smith’s Full Time Pay for Half Time Work?, […]